QR Kod Nedir ?
Çağımızın barkodu olarak anılan QR Kod (quick response code) 1994 yılında Denso Wave tarafından Japonya da geliştirilmiş bir kare koddur. Bu kodun çıkış amacı otomotiv sanayisinde kullanmaktı ancak teknolojinin hızla gelişmesi ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması QR Kodu günlük hayata taşıdı. Japonya’da kullanımı oldukça yaygın olan QR Kod ülkemizde daha çok ilaç sektörü ve bankacılık işlemlerinde kullanılmaktadır.
QR Kod Veri Kapasitesi
Yalnızca sayısal kod Max. 7,089 karakter
Alfanümerik Max. 4,296 karakter
Binary (8 bit) Max. 2,953 karakter
Kanji/Kana Max. 1,817 karakter
QR Kod Yapısı
QR kodun satır sayısı sütün sayısına eşittir.Satır/Sütün’un en küçük boyutu 20,en büyük boyutu ise 177 noktadadır.
QR kodun anatomisi aşağıdaki gibidir:
Qr Kod Yazılım Yazımızı Okumanızı Tavsiye Ediyoruz.
- QR kod içerinde 7,089 adet sayısal karakter veya 4,296 alfanümerik karakter kaydedilebilir.Ancak, bu kadar fazla veri kaydedilirse kodunuz yoğunlaşacaktır ve mobil telefonlarda kodu okuyamama gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.Bu nedenle tavsiye edilen veri miktarı 60 karakterdir.
- QR kodlarınızda siyah-beyaz renk kullanmalısınız. Renkli kontrastı düşük QR kodun okunması zorlaşır.
- QR kodu %30 luk bir hata payı barındıracak şekilde üretilmektedir.Bu sebeple bazı firmalar kendi logolarını eklemektedir.Yine buda QR kodunun okunmasını zorlaştırdığı için tavsiye edilmemektedir.
- QR kodun çevresinde 4 modüllük boş bir alan bıraktığınızdan emin olun.
- Barkod tek bir yönde veri içermektedir oysaki QR kod iki boyutlu kod olmasından dolayı hem yatay hem de dikey yönde bilgi içerir.Buda QR kodun daha çok veri depolaması demektir.
- Verinin uzunluğuna bağlı olarak barkod uzunluğu(enine doğru) da artacaktır.Bu da barkod okuma hatasının ve maliyetinin artması demektir.QR kod ise barkodun yaklaşık 1/10’u oranında bir alana kodlama yeteneğine sahiptir. Yani, QR Kod çok daha az yer kaplar.
- QR kod ve barkod akıllı telefonlar yardımıyla okunabilir.Ancak QR kod daha hızlı okunmaktadır.
- QR kod hasara uğramış olsa dahi verilerin bir kısmı okunabilir.
Gayrimenkul Değerleme Yazımızı Okumanızı Tavsiye Ediyoruz.
Bir önceki yazımız olan Barkod Okuyucunuz Bozulursa Ne Yaparsınız? başlıklı makalemizde Barkod okuyucu ve barkod sistemi ve barkod programı hakkında bilgiler verilmektedir.